login / registreren
Wachtwoord vergeten? Klik hier om het te herstellen.

Hoe word ik acteur?

Tja, waar begin je als je acteur wilt worden? Uiteraard is lid worden van ons platform een goede eerste stap.

Op het platform krijg je een eigen pagina die je mooi als visitekaartje kunt gebruiken. Je kunt vragen stellen, maar ook contacten leggen met fotografen en mensen uit de fashion- en de filmwereld.

Om jezelf goed te kunnen promoten heb je goede foto’s en ervaring nodig.  Om ervaring op te doen met acteer werk zijn er verschillende mogelijkheden.

Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met figuratie voor en serie of een film. Je bent dan aanwezig op de set, maar heb je geen tekst. Je ziet dan hoe het er op en set aan toe gaat en je krijgt uiteraard camera ervaring. Wil je op een gegeven moment meer, dan kun je bijvoorbeeld ervaring op doen door een rolletje te doen voor een studenten productie. Studenten moeten vaak om te oefenen producties maken voor school. Dit is vaak onbetaald, maar kan al wel semi- of zelfs professioneel zijn. Andere manieren om ervaring op te doen kan via 48 uur projecten. Daar wordt in 48 uur met een heel team een film gemaakt. Die worden vaak op festivals getoond. En soms kun je ook een opdracht doen voor een goed doel om ervaring op te doen.

Voor acteer opdrachten en acteer werk heb je goede casting foto’s nodig. Let op dat je wel naar een echte casting fotograaf gaat en niet een die alleen portfolio shoots doet. Portfolio wordt gebruikt voor fashion en niet zo zeer voor acteer opdrachten. Dit wordt in een studio gedaan en zijn vaak foto’s met simpele kleding aan, bv zwarte longsleeve met een jeans en zijn vaak portret foto’s met de nadruk op het gezicht met verschillende uitdrukkingen die emoties weer geven en vaak stuur je ook een full body (dit is een foto waar je helemaal opstaat) mee zodat ze de bouw van je lichaam kunnen zien.

Voor acteer opdrachten wordt eigenlijk altijd om bewegend beeld gevraagd. Dat kan door een showreel in elkaar te zetten (zelf of laten doen). Vaak begin je je showreel door een introductie filmpje waarbij jij jezelf voor stelt. Naam, leeftijd, origine (indien ook buitenlands) en bijvoorbeeld iets vertellen over welke sporten je doet en welke hobby’s je hebt. Dan kun je wat beelden laten zien waarbij je een aantal scenes acteert. Als je al opdrachten gedaan hebt kun je ook die in je showreel verwerken, maar je kunt ook zelf iets in scene zetten.

Als je eenmaal mooie foto’s en een showreel hebt, kun je bij modellen- en casting bureaus in laten schrijven.  Een lijst met bureaus vind je ook hier op de website. Als een bureau exclusiviteit eist, dan betekent dat je alleen via dit bureau opdrachten mag doen en dus niet via andere bureaus. Velen kiezen daarom liever niet voor een exclusief bureau, maar voor de wat kleinere kids (tot 7 jaar), die toch maar 7 opdrachten mogen doen op jaarbasis, maakt het eigenlijk niet echt uit. Zit je exclusief bij een bureau en je komt aan die 7 opdrachten, dan prima toch?

De bureaus hebben tegenwoordig nog maar 20% van de markt in handen. De overig 80% van de opdrachten worden tegenwoordig op Internet uitgezet. Dat betekent dat je daar zelf op kunt reageren en dat je dit zelf afhandelt. Reageer je op een opdracht dan is het handig om ze naar jouw persoonlijke pagina van deze site te verwijzen. Hier staat immers alles wat ze van jouw moeten weten handig op 1 pagina. Eventuele vragen beantwoord je in je aanmeld email.

Betalingen van opdrachten via Internet, kan op 3 manieren:

  1. Ze betalen jou direct, naar je rekening (of je krijgt cash op de set). De opdrachtgever zal dit aan de belastingdienst door geven via een IB47 formulier en jij bent zelf verantwoordelijk om aangifte te doen van je inkomsten bij de belastingdienst mits je boven de vrijstelling uit komt.
  2. Je kunt zelf factureren. Dit kan alleen als jij bij de KVK ingeschreven staat en je een BTW nummer hebt.
  3. Via een verloningsbureau zoals Raakvlak of Tentoo. Een verloningsbureau regelt voor jou de betaling. Hou er dan wel rekening me dat deze service niet gratis is. Vaak vragen ze een x bedrag voor hun service. En als het te factureren bedrag boven de 150,- Eur ligt dan moet het bureau ook belasting af dragen aan de belasting dienst. Dit bedrag kun je later terugvragen aan de belastingdienst als blijkt dat je onder de vrijgestelde drempel blijft. Sommige castingbureaus werken alleen via verloningsbureaus en zullen je dus altijd vragen in te schrijven.

Tips voor acteren:

  • Zorg dat je op tijd bent. Mocht je vertraging hebben laat dit de productie dan meteen weten.
  • Zorg dat je ten alle tijden je teksten kent.
  • Zorg dat je goed articuleert.
  •  Doe een cursus. Dat kan zijn een theater cursus, musical les, acteren op camera, improvisatie cursus, etc.. Het verschil tussen bijvoorbeeld theater en een cursus op camera is dat bij theater alles groot en theatraal moet zijn en dat je duidelijk moet speken (men moet je achter in de zaal immers ook nog kunnen verstaan), terwijl bij camera acteren meer gelet wordt op de kleine mimiek die uitvergroot wordt indien de camera op je gezicht gericht is.

Tips voor het reageren op oproepen!

  • Lees goed. Dit is het allerbelangrijkste. Sommige beginnen namelijk al met reageren als ze het bericht maar half gelezen hebben en dan mis je soms belangrijke info.
  • Reageer niet als je niet aan de eisen voldoet. Dit is voor een opdrachtgever zeer irritant. Als ze bijvoorbeeld een jongen zoeken en ze krijgen mail van ouders met een meisje. Of dat je rood haar hebt i.p.v. blond, of een andere maat, of alleen op een andere dag kan, of iets te ver weg is. Fijn voor je, maar daar heeft de opdrachtgever niets aan. Zo verdoe je niet alleen je eigen tijd maar ook die van de opdrachtgever.
  • Reageer op de manier die gevraagd wordt. Vraagt men om een mail te sturen, stuur dan geen bericht via Facebook. Dit maakt het voor de opdrachtgever onoverzichtelijk. En stuur alles op waar ze om vragen in 1 mail. Incomplete aanmeldingen worden vaak niet in behandeling genomen. Dus stuur je aanmelding pas door als je aan alle gevraagde eisen kan voldoen en je aanmelding helemaal compleet is.