login / registreren
Wachtwoord vergeten? Klik hier om het te herstellen.

Hoe word ik model?

Tja, waar begin je nu als je model wil worden? Uiteraard is lid worden van ons platform en goede eerste stap. Op het platform krijg je een eigen pagina die je mooi als visite kaartje kunt gebruiken. Je kunt vragen stellen, maar ook contacten leggen met fotografen en mensen uit de fashion- en de filmwereld.

Om jezelf goed te kunnen promoten heb je goeie foto’s en ervaring nodig. Handig is als je eerst wat opdrachten doet op TFP basis. TFP betekent Time For Print/Portfolio en houd in dat de shoot met gesloten beurs gebeurd en dat beiden partijen het materiaal voor hun portfolio ter promotie mogen gebruiken. Op deze manier doe je ervaring op met poseren en krijg je tevens foto’s die je kunt gebruiken. Let wel op dat als je fashion opdrachten wilt, je ook fashion foto’s nodig hebt en dat als je commerciële opdrachten wilt zoals bv commercials, je dan ook commerciële foto’s nodig hebt.

Voor fashion worden er over het algemeen portfolio foto’s gemaakt. Dit kunnen studio foto’s of buiten foto’s zijn. Op deze foto’s moet duidelijk naar voren komen dat je kunt poseren en moet de kleding ook goed tot zijn recht komen. Voor commerciële opdrachten en acteerwerk heb je castingfoto’s nodig. Dit wordt in een studio gedaan en zijn vaak foto’s met simpele kleding aan, bv zwarte longsleeve en een goed zittende jeans en zijn vaak portret foto’s met de nadruk op het het gezicht met verschillende uitdrukkingen die emoties weer geven.

Voor TFP zijn er verschillende groepen op Internet te vinden. Voordat je op een TFP oproep reageert kijk dan wel of de foto’s die de fotograaf in zijn/haar portfolio heeft je wel aan spreken, of de kwaliteit goed genoeg is en of de shoot ook echt een aanvulling is op jouw portfolio en is wat je nodig hebt. Anders ga je voor niets en dat is zonde.

Voor opdrachten wordt tegenwoordig ook vaak om bewegend beeld gevraagd. Hiervoor kan je een showreel in elkaar zetten (zelf of laten doen). Vaak begin je een showreel door een introductie filmpje waarbij je jezelf voor stelt. Naam, leeftijd, origine (indien ook buitenlands) en bijvoorbeeld iets vertellen over welke sporten je beoefent en welke hobby’s je hebt. Je kunt bijvoorbeeld wat beelden laten zien waarbij je sport of danst, op de catwalk loopt of een scène acteert. Als je al opdrachten gedaan hebt kun je ook die in je showreel verwerken, maar je kunt ook zelf iets in scene zetten.

Als je eenmaal mooie foto’s en een showreel hebt dan kun je je bij modellen- en castingbureaus in laten schrijven.  Een lijst met bureaus vind je ook hier op de website. Als een bureau exclusiviteit eist, dan betekent dat je alleen via dit bureau opdrachten mag doen en dus niet via andere bureaus. Velen kiezen daarom liever niet voor een exclusief bureau, maar voor de wat kleinere kinderen (tot 7 jaar), die toch maar 7 opdrachten mogen doen op jaarbasis (van de ARBO dienst), maakt het eigenlijk niet echt uit. Zit je exclusief bij een bureau en je komt aan die 7 opdrachten, dan prima toch? Bij de High fashion bureaus is het raadzaam om ook een portfolio mee te nemen en een Comp card. Een Comp card is een vergroot visite kaartje waar praktische informatie op staat zoals je naam, leeftijd en je maten plus en aantal foto’s die representatief zijn voor je. Deze kaart laat je achter bij het bureau nadat ze je portfolio bekeken hebben als geheugen steun wie ze net ontmoet hebben. Portfolio bestaat over het algemeen uit mooie grote uitgeprinte foto’s van eerder werk.

De bureaus hebben tegenwoordig nog maar 20% van de markt in handen. De overige 80% van de opdrachten worden tegenwoordig op Internet uitgezet. Dat betekent dat je daar zelf op kan reageren en dat je dit zelf afhandelt. Reageer je op een opdracht dan is het handig om ze naar jouw persoonlijk pagina van deze site te verwijzen. Hier staat immers alles wat ze van jou moeten weten handig op 1 pagina. Eventuele vragen beantwoord je in je aanmeld mail.

Betalingen van opdrachten via Internet, kan op 3 manieren:

  1. Ze betalen jou direct, naar je rekening (of je krijgt cash op de set). De opdrachtgever zal dit aan de belastingdienst door geven via een IB47 formulier en jij bent zelf verantwoordelijk om aangifte te doen van je inkomsten bij de belastingdienst mits je boven de vrijstelling uit komt.
  2. Je kunt zelf factureren. Dit kan alleen als jij bij de KVK ingeschreven staat en je een BTW nummer hebt.
  3. Via een verloningsbureau zoals Raakvlak of Tentoo. Een verloningsbureau regelt voor jou de betaling. Hou er dan wel rekening me dat deze service niet gratis is. Vaak vragen ze een x bedrag voor hun service. En als het te factureren bedrag boven de 150,- Eur ligt dan moet het bureau ook belasting af dragen aan de belasting dienst. Dit bedrag kun je later terugvragen aan de belastingdienst als blijkt dat je onder de vrijgestelde drempel blijft. Sommige castingbureaus werken alleen via verloningsbureaus en zullen je dus altijd vragen in te schrijven.

Wil je ook op de catwalk presteren en modeshows lopen dan is het raadzaam om ook een aantal catwalk lessen te nemen. Bij deze lessen leer je niet alleen lopen, maar ook om jezelf te presenteren, poseren en bepaalde houdingen aan te nemen.

Tips voor de catwalk:

  • Zorg dat je op tijd bent. Mocht je vertraging hebben laat dit de productie dan meteen weten.
  • Neem neutraal ondergoed mee. Liefst huidskleur.
  • Zorg dat je haar altijd gewassen en uitgekamd is, maar gebruik geen gel en maak het haar niet in model.
  • Geen make-up.
  • Draag geen sokken die knellen. De randen blijven nl in je benen staan.
  • Dames van 13+ hebben schoenen met minstens 10 cm hak nodig en moeten daar ook op leren lopen. Dus oefenen, oefenen, oefenen.
  • Heren moeten nette schoenen mee. Liefst een zwart en een bruin paar
  • Voor de heren is het handig om altijd een nette pantalon, een wit overhemd, een zwart strikje een stropdas en een riem mee te nemen.
  • Neem een bodylotion mee zodat je jezelf in kan smeren als je huid droog is.
  • Oefen je eind poses in de spiegel en zorg dat je daar variatie in hebt zodat je niet altijd hetzelfde poseert.
  • Bij High fashion wordt niet gelachen, dus ga niet met een grote lach die catwalk over.
  • Dames vanaf 14 jaar die high fashion willen gaan lopen moeten minimaal 173 cm en maximaal 180 cm zijn, confectiemaat 34/36.
  • Heren vanaf 16 jaar die high fashion willen gaan lopen moeten minimaal 183 cm en maximaal 190 cm zijn, confectiemaat 50.
  • Bij afwijkende maten kun je wel catwalk lopen, maar geen high fashion. Wel bij minder belangrijke modeshows, zoals bijvoorbeeld voor een winkelcentrum daar wordt niet zo nauw naar de maat gekeken. Kijk in dat geval gewoon wat er gevraagd wordt en of je aan de eisen voldoet.

Tips voor het reageren op oproepen!

  • Lees goed. Dit is het allerbelangrijkste. Sommige beginnen namelijk al met reageren als ze het bericht maar half gelezen hebben en dan mis je soms belangrijke info.
  • Reageer niet als je niet aan de eisen voldoet. Dit is voor een opdrachtgever zeer irritant. Als ze bijvoorbeeld een jongen zoeken en ze krijgen mail van ouders met een meisje. Of dat je rood haar hebt i.p.v. blond, of een andere maat, of alleen op een andere dag kan, of iets te ver weg is. Fijn voor je, maar daar heeft de opdrachtgever niets aan. Zo verdoe je niet alleen je eigen tijd maar ook die van de opdrachtgever.
  • Reageer op de manier die gevraagd wordt. Vraagt men om een mail te sturen, stuur dan geen bericht via Facebook. Dit maakt het voor de opdrachtgever onoverzichtelijk. En stuur alles op waar ze om vragen in 1 mail. Incomplete aanmeldingen worden vaak niet in behandeling genomen. Dus stuur je aanmelding pas door als je aan alle gevraagde eisen kan voldoen en je aanmelding helemaal compleet is.